Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland bestaat sinds 1 januari 1995 en komt voort uit een samensmelting tussen twee reeds bestaande organisaties. Het gaat om de Vereniging van Zorgverzekeraars (VNZ) en het Kontaktorgaan Landelijke Organisaties van Ziektekostenverzekeraars (KLOZ). Zorgverzekeraars Nederland heeft zelf drie organen, waarvan de ledenvergadering de hoogte is. De leden komen tenminste twee keer per jaar bij elkaar. Zij benoemen vervolgens het bestuur van ZN, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en uitvoering van de plannen die er gemaakt worden. Men zorgt er op die manier voor dat de zorgverzekeraars de juiste rol kunnen spelen, zowel in het publieke als het private stelsel.

Wat doet Zorgverzekeraars Nederland?

Met name de versterking van de rol van zorgverzekeraars behoort tot de kerntaken van Zorgverzekeraars Nederland. Daarnaast probeert men te ondersteunen bij het inkopen op kwaliteit en zinnige zorg tegen beheersbare kosten aan te kunnen bieden. De organisatie waakt over het efficiënt uitvoeren van de zorg, opnieuw om ervoor te zorgen dat het mogelijk is om de kosten in de hand te houden. Verder dienen risico’s goed hanteerbaar te zijn en dienen zorgverzekeraars een goede reputatie op te bouwen. Zorgverzekeraars Nederland kan hier een ondersteunende rol in spelen en zorgt er daarmee graag voor dat de zorgverzekeraars zelf hier minder omkijken naar hebben.

Strategische doelen

Zorgverzekeraars Nederland streeft strategische doelen naar en maakt daarvoor gebruik van samenwerkingen met een aantal andere organisaties. Een voorbeeld hiervan is het Verbond van Verzekeraars, met een groot aantal leden dat ook lid is van Zorgverzekeraars Nederland. Daarnaast werkt men er samen met patiënten- en cliëntenorganisaties en bijvoorbeeld met de koepels van zorgaanbieders. Verder is men nauw betrokken bij professionals, overheden en toezichthouders, waardoor er een goed beeld van de markt ontstaat. Als branchevereniging behartigd men de belangen van de zorgverzekeraars en zorgt men voor de juiste presentatie naar zowel de publieke als de private wereld waarin zij opereren.

Vorig artikel:

Volgend artikel: