Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico van de zorgverzekering heeft betrekking op de kosten die je zelf dient te betalen, voordat de verzekering uit zal keren. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van een behandeling waarvoor het eigen risico geldt en bedragen de kosten €1.000? Dan dien je eerst het eigen risico van de zorgverzekering van €360 te betalen, zodat de zorgverzekeraar vervolgens de overige €640 op zich kan nemen. Het eigen risico geldt per jaar, waardoor je dit eenmalig dient te betalen, of de verzekeraar de lagere bedragen bij elkaar op zal tellen tot maximaal dit bedrag.

Verplicht eigen risico

Er is voor iedereen in Nederland sprake van een verplicht eigen risico van de zorgverzekering, dat in 2014 €360 per jaar zal bedragen. Je kunt hier niet onderuit komen, al geldt het niet voor alle behandelingen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon gebruik maken van de zorg uit de aanvullende verzekeringen, zonder dat je eerst het eigen risico dient te betalen. Dit eigen risico geldt voor de basisverzekering, waardoor we collectief eerst zelf een deel van de kosten betalen. Heb je het eigen risico van de zorgverzekering volledig betaalt en heb je meer zorg nodig? Dan zal de zorgverzekeraar de overige kosten op zich nemen.

Vrijwillig eigen risico

Daarnaast heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van een vrijwillig eigen risico. In dat geval besluit je de €360 per jaar op te hogen met een bedrag tussen €100 en €500. Dat betekent dat je maximaal €860 eigen risico per jaar op je kunt nemen. Het voordeel hiervan is dat je tot €250 per jaar aan premie kunt besparen. Het eigen risico van de zorgverzekering kun je wat dat betreft gebruiken om op de premie te besparen, mits je het komende jaar weinig zorg nodig zal hebben.

Vorig artikel:

Volgend artikel: