Eigen bijdrage zorgverzekering

De eigen bijdrage voor de zorgverzekering is in Nederland wettelijk verplicht, sinds we gebruik maken van het nieuwe zorgstelsel. In de loop der jaren is het eigen risico opgelopen van €150 per jaar, tot €360 per jaar in 2014. Er bestonden tijdelijk plannen om dit inkomensafhankelijk te maken, maar dat is er voorlopig niet van gekomen. Je betaalt de eigen bijdragen voor de zorgverzekering op het moment dat je gebruik maakt van zorg uit de basisdekking. Nadat je de eigen bijdrage betaalt hebt zal de zorgverzekeraar bijspringen door de overige kosten te vergoeden.

Eigen bijdrage of eigen risico

Wil je de eigen bijdragen voor de zorgverzekering vergroten? Dan kun je op die manier de goedkoopste zorgverzekering afsluiten, aangezien je tot €250 op de premie kunt besparen. We noemen de eigen bijdrage ook wel het eigen risico, aangezien dit het deel van de kosten is dat je besluit zelf voor je rekening te nemen. Maak je maar weinig gebruik van de zorg? Dan kun je de eigen bijdragen voor de zorgverzekering gebruiken om de kosten te drukken en er zeker van te zijn dat je zo min mogelijk premie aan je zorgverzekeraar betaalt.

€360 per jaar in 2014

De eigen bijdragen voor de zorgverzekering in 2014 is vastgesteld op €360 per jaar, wat €10 hoger is dan in 2013. Dit vormt de correctie voor de inflatie, waardoor er eigenlijk geen sprake is van een daadwerkelijke toename hiervan. Dankzij de eigen bijdragen voor de zorgverzekering kunnen we de kosten drukken en kun je rekenen op een goedkope zorgverzekering. Gezien het wettelijke karakter hiervan is het niet mogelijk om dit eigen risico te omzeilen en dien je er rekening mee te houden wanneer je gebruik maakt van de zorg die je nodig hebt.

Vorig artikel:

Volgend artikel: