Declaratie ziektekosten

Ben je benieuwd naar de declaratie van ziektekosten en de verschillen tussen een goedkope zorgverzekering en een meer prijzige verzekeraar? In veel van de gevallen kun je bij de goedkoopste ziektekostenverzekeraar gewoon online je ziektekosten declareren, omdat dit de verzekeraar minder tijd en mankracht zal kosten. In plaats daarvan neem je zelf als het ware het werk uit handen, waardoor het mogelijk is om op de kosten te besparen.

De declaratie van ziektekosten vindt steeds vaker online plaats, in een aantal gevallen zelfs door middel van een applicatie op een mobiele telefoon. Het is hierbij van belang om een onderscheid te maken tussen de natura- of de restitutiepolis en er geldt een uitzondering voor het eigen risico. We zetten alles op een rij, zodat de declaratie van ziektekosten goed duidelijk is.

Online ziektekosten declareren

Je kunt de declaratie van ziektekosten steeds vaker online doorgeven, vooral wanneer je gebruik maakt van de goedkoopste zorgverzekering. Traditioneel diende je de rekening van een zorgverlener per post op te sturen naar de verzekeraar. Deze zou er vervolgens naar kijken, om deze te beoordelen en eventueel de kosten aan je te vergoeden.

Tegenwoordig kun je de declaratie van ziektekosten online indienen. Het is voldoende om een scan of een foto van de nota te maken. Deze kun je dan digitaal inleveren bij de zorgverzekeraar, die er automatisch naar zal laten kijken. De goedkoopste zorgverzekering kost de verzekeraar op die manier nauwelijks iets, aangezien je zelf het grootste deel van het werk doet. Op die manier zorg je er als het ware zelf voor dat je de premie zoveel mogelijk kunt drukken. Zorg ervoor dat je goed met de computer overweg kunt, om de declaratie van ziektekosten online te kunnen invoeren en het geld zo snel mogelijk op je rekening te ontvangen.

Declaratie ziektekosten via een app

Indien je een goedkope zorgverzekering afsluit is de kans bovendien steeds groter dat je de declaratie van ziektekosten via een app uit kunt voeren. Je kunt dan gebruik maken van een app op je mobiele telefoon, wat betekent dat het niet eens meer nodig is om de computer op te starten. In plaats daarvan biedt de goedkoopste zorgverzekering je de mogelijkheid om met de camera van je telefoon een foto van de nota te maken. Zorg ervoor dat deze mooi scherp is en gebruik de app om de declaratie van ziektekosten bij de zorgverzekeraar aan te bieden. De aanbieder van de goedkope zorgverzekering laat dit automatisch verwerken en stort de kosten naar je rekening. Op die manier kun je de declaratie van ziektekosten heel soepel en vlot indienen, om de kosten voor een bepaalde behandeling vergoed te krijgen.

Natura- of restitutiepolis

Houd er rekening mee dat het voor de declaratie van ziektekosten van belang is of je gebruik maakt van een naturapolis of een restitutiepolis. De natura polis is doorgaans een meer goedkope zorgverzekering, waarbij de zorgverlener is aangesloten bij de verzekeraar. Dit betekent dat je geen nota meer zal ontvangen, in plaats daarvan betaalt de zorgverzekeraar automatisch een bedrag aan de zorgverlener en kun jij daardoor gebruik maken van de zorg. Op het moment dat je gebruik maakt van een restitutiepolis krijg je nog te maken met een nota. Je kunt dan de declaratie van ziektekosten indienen door gebruik te maken van een app, de website of de traditionele wijze van insturen. Zorg ervoor dat je een goedkope zorgverzekering afsluit, maar let vooral op de mogelijkheden tot declareren, zodat je daar zo eenvoudig mogelijk mee om kunt gaan. Dankzij de app en de online mogelijkheden kun je de declaratie van ziektekosten heel soepel indien en krijg je vlot je geld terug van de verzekeraar.

Betaling van het eigen risico

Tenslotte dien je er in relatie tot de declaratie van ziektekosten rekening mee te houden dat je afhankelijk van de goedkope zorgverzekering die je afsluit een eigen risico dient te betalen. Maak je gebruik van een verplicht eigen risico en daarnaast ook een vrijwillig eigen risico? Dan dien je tot maximaal €875 zelf te betalen in 2015. Op het moment dat je een declaratie van ziektekosten indient zal de verzekeraar nagaan of er sprake is van eigen risico en of je wellicht een deel van de kosten zelf dient te betalen. Ook op het moment dat je gebruik maakt van een app of een online mogelijkheid wordt dit duidelijk. Sluit een goedkope zorgverzekering af en maak gebruik van de online mogelijkheden, om de kosten te declareren of je eigen risico zelf zo goed mogelijk in de gaten te houden.

Vorig artikel:

Volgend artikel: