Acceptatie

Ben je benieuwd naar de acceptatiecriteria, op het moment dat je een goedkope zorgverzekering af wilt sluiten? Je dient er rekening mee te houden dat bepaalde zorgverzekeraars hiervoor strenge normen hanteren, om de risico’s op zorgkosten zoveel mogelijk te drukken. Dit betekent dat veel mensen die weinig zorgkosten maken de mogelijkheid hebben om een voordelige dekking af te sluiten.

Verzekeraars zijn echter verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering, waardoor je je daar in ieder geval geen zorgen over hoeft te maken. Bestaat de goedkope zorgverzekering die je op het oog hebt ook uit een aanvullende dekking? Houd er dan rekening mee dat de zorgverzekeraar het recht heeft om je te weigeren. Er zal niet automatisch een acceptatie plaatsvinden, waardoor het verstandig is om hier eerst goed naar te kijken, zodat je niet zonder dekking komt te zitten.

Verplichte acceptatie voor de basisverzekering

De acceptatie voor de basisverzekering is in ieder geval verplicht, waardoor je zonder problemen de goedkoopste zorgverzekering af kunt sluiten. Het is verstandig om online goed te kijken naar de verschillende premies en op basis daarvan een keuze te maken. Kijk voornamelijk naar de online aanbieders van een goedkope zorgverzekering. Zij besparen maximaal op de eigen kosten en gebruiken de online data om een inschatting te maken van de zorgkosten waar je wellicht voor zal zorgen. Deze inschatting maakt het mogelijk om de premie scherp te houden en zo samen op de kosten te besparen.

Je kunt de goedkoopste zorgverzekering afsluiten, ook op het moment dat je verschillende klachten hebt en het risico op zorgkosten vrij groot is. Je bent in Nederland verplicht om de basisdekking af te sluiten, waardoor je de mogelijkheid moet hebben om gebruik te maken van een goedkope zorgverzekering voor 2015.

Acceptatie voor de aanvullende dekking

De acceptatie voor de aanvullende dekking zit anders in elkaar. Het is daar soms wat minder gemakkelijk om de goedkoopste zorgverzekering af te sluiten. Dit heeft te maken met het feit dat je niet verplicht bent om de aanvullende dekking af te sluiten, dit is een vrijwillige keuze. Verzekeraars zijn daarom ook niet verplicht om je accepteren, zij kunnen je een medisch rapport in laten vullen, om je op basis daarvan eventueel te weigeren. Dit is het geval op het moment dat de verzekeraar inschat dat het risico op zorgkosten vrij groot is. Je bent dan economisch gezien minder interessant, omdat de zorg waarschijnlijk meer zal kosten, dan de premie aan de andere kant opbrengt. Niet alle verzekeraars zullen er zo naar kijken, maar dit risico loop je. Het is daarom verstandig om verschillende goedkope zorgverzekeringen met een aanvullende dekking te vergelijken, om vervolgens na te gaan waar de acceptatie geen probleem op zal leveren.

Zorgverzekeraars vergelijken

Je kunt zorgverzekeraars met elkaar vergelijken op basis van de premie en de dekking, maar je kunt tevens kijken naar de beoordelingen met het oog op de acceptatie. Hoe ging de verzekeraar daar in de afgelopen jaren mee om en zijn er veel anderen die werden geweigerd? Het is aan de hand van de beoordelingen goed mogelijk om hier een beeld van te krijgen, om op basis daarvan vervolgen na te gaan of je er verstandig aan doet om een goedkope zorgverzekering af te sluiten. Met name de aanbieders van de goedkoopste zorgverzekering zullen minder snel een acceptatie weigeren. Zij proberen de risico’s op zorgkosten zo laag mogelijk te houden, onder andere door risicogevallen niet te accepteren. Ga op zoek naar een goedkope zorgverzekering, maar houd er rekening mee dat je niet overal zomaar geaccepteerd zal worden voor de aanvullende dekking.

Het is overigens zeer zeker geen verplichting om te kiezen voor een aanvullende dekking bij de verzekeraar waarbij ook de basisverzekering loopt. Je kunt dit los van elkaar afsluiten, al komt dat niet veel voor. In theorie kun je de goedkoopste zorgverzekering afsluiten voor de basisdekking, om vervolgens een aanvullende dekking af te sluiten bij bijvoorbeeld een meer dure verzekeraar.

Eerlijk over medische situatie

Ondanks het risico op wel of geen acceptatie is het van belang om voor het afsluiten van een goedkope zorgverzekering altijd eerlijk te zijn over je eigen medische situatie. Geef aan dat er sprake is van bepaalde risico’s en verdoezel geen zorgkosten uit het verleden. Vroeg of laat zal dit een keer uitkomen, op basis waarvan de zorgverzekeraar kan besluiten je niet langer te verzekeren of je extra premie in rekening te brengen. Wat dat betreft kun je een goedkope zorgverzekering afsluiten door eerlijk te zijn en zal men je in ieder geval moeten accepteren voor het afsluiten van de basisverzekering voor zorg.

Vorig artikel:

Volgend artikel: